CONTEXTUALLY RESPONSIVE
The massing and high-technology, glass box of the western facade advertise that science has arrived to this regional college campus.

Building Section

MATERIALS

Interior: Exposed MEP systems and structural steel, floating “cloud” ceiling panels, linoleum and porcelain floors with integrated planting beds, white oak millwork and casework, laminated glass guardrail with orange interlayer at atrium stairs.

Exterior: Curtainwall, zinc shingled cladding on classroom forms and banded cementitious panels at the office volumes.

Hudson Valley Community College
Science Center

LOCATION
Troy, NY / United States

COMPLETED
2013

TOTAL SQUARE FOOTAGE
114,000 GSF

PROGRAM COMPONENTS
Biology, Chemistry, Physics, Geology, Greenhouse

The new Science Center, supported by Rensselaer County and the State of New York, helps the College serve as a bridge between companies seeking skilled employees and people seeking training and employment. Several of the college’s industry partners, including Regeneron, AMRI and Taconic, are among the largest manufacturers in the region, and many of those employers continue to expand their workforce thanks, in part, to the College. This undergraduate teaching facility includes classrooms, faculty offices, laboratories for biology with a greenhouse, chemistry, physics / geology and a unique program component called technical services, in which chemicals are prepared centrally and distributed to the classrooms by a small staff using a dedicated service corridor.

The three story building is defined by an elongated lab bar on the western edge of the campus, which provides a broad exposure to the immediate community. The upper two levels are clad in a curtainwall envelope that integrates the two atrium spaces on the east side of the lab bar, while accommodating lab service access on the west. Three story office suites and classroom volumes attach to the lab bar on the east and are responsive, both in scale and material, to the existing campus buildings. These volumes are positioned to form two atriums spaces that foster a social geometry to accommodate faculty and student around these important social centers. This massing strategy allows for a very distinct, yet appropriate character to the eastern campus approach and western public sides of the building.

Photography: © Warren Jagger Photography

KEY TEAM MEMBERS
James H. Collins, Jr., FAIA, LEED AP
Principal-in-Charge

Todd C. Sloane, AIA
Project Manager