Bridgewater State University Dana Mohler-Faria Science & Mathematics Center

Location

Bridgewater, MA / United States

Completed

2012

Total Square Footage

168,300 GSF New
43,000 GSF Renovation

PROGRAM COMPONENTS

Biology, Chemistry, Computer Science, Earth Science, Geography, Math, Physics, Research Labs, Teaching Labs

LEED STATUS

LEED NC 2.2 Silver Registered


Since the Marshall Conant Science Center was built as Bridgewater State University’s home of sciences in 1964, the number of full-time students on campus has increased ten-fold. Looking to accommodate this growth, as well as new programs, technology and laboratories, Payette proposed an addition/renovation that transforms an outdated building into a state-of-the-art facility and revitalizes the heart of the main campus. Major improvements to the existing building and the construction of a new addition significantly improve the campus space outside the building and fundamentally change the way science is studied within.

The vision is comprised of a single complex that integrates the once scattered biology, chemistry, earth science, geography, physics, math and computer science departments. The new integrated and expanded facilities for teaching and research have strengthened the University’s undergraduate science program, provides students with opportunities for experiential learning and undergraduate research and fosters cross-disciplinary collaboration among students and faculty.

The multi-phased project, which also called for the demolition of one wing of the original structure, creates a new campus quadrangle bordered by the ensemble of buildings including the gymnasium, library and campus center.  The landscape of the new green space extends into the ground floor of the central community space of the atrium and expands into the Memorial Garden on the other side of the building. The embedded nature of the landscape within the building is fundamental to the intent to harmoniously and seamlessly engage the surrounding natural environment.

Photography: © Warren Jagger Photography


Awards

  • 2014AIA New England, Honorable Mention
  • 2014SCUP/AIA-CAE Excellence in Architecture for Building Additions or Adaptive Reuse
  • 2013Boston Society of Architects, Citation for Design Excellence