Harvard University Sherman Fairchild Renovation

Location

Cambridge, MA / United States

Completed

2011

Total Square Footage

107,866 GSF

PROGRAM COMPONENTS

Stem Cell, Regenerative Biology, FACS/Flow Cytometry, Histology, Zebrafish, Research Labs

LEED STATUS

LEED-CI 3 Platinum Certified


In 2009, Payette was retained to plan, program and design the comprehensive renovation of a 100,000 SF research building constructed in 1978. Following an assessment of the existing envelope, mechanical and electrical systems, it was decided to renew both the programmatic space and the infrastructure needed to support new programs. We focused on strategies which placed these spaces adjacent to the exterior envelope where they could benefit from natural light and views outside. This discovery, among others, led to the development of a radically different laboratory floor organization than what had existed previously. It was also highly prototypical for this science.

Employing a number of progressive design strategies to meet aggressive energy targets and reduce water use, this comprehensive renovation achieved LEED-CI 3 Platinum Certification in March 2012; it has achieved the highest number of LEED-CI points (95) achieved by any LEED-CI lab project in the world to date.

 

Photography: © Payette, Images by Rachellynn Schoen


Awards

  • 2013USGBC/MA Chapter, Special Recognition for Stellar Energy Performance in a Lab Building
  • 2013R&D Magazine, Renovated Lab of the Year Special Mention

Publications & Conferences