Massachusetts Institute of Technology PDSI Project

Location

Cambridge, MA / United States

Completed

2007

Total Square Footage

50,000 GSF New
75,000 GSF Renovated

PROGRAM COMPONENTS

Physics, Material Science, Spectroscopy, Research Labs, Teaching Labs


Like many institutions with aging infrastructure, MIT has seen many of its most technically intensive disciplines vacate the historic campus core for purpose-built structures along its periphery. This project, an outgrowth of a comprehensive Master Plan for MIT’s iconic Main Group—home of the famed "Infinite Corridor"—directly challenges that belief by giving new life to an old structure through a strategic intervention.

 A 5-story contemporary glass addition was constructed inside an underutilized service courtyard. While the addition includes a theory center for the Department of Physics, its real purpose was to create a new paradigm for housing and distributing 21st century infrastructure to the 100-year old, million square foot complex. At once technical engine and social connector, the project succeeds in forming new pathways for people and systems without compromising the Main Group’s programmatic vitality.

 

Photography: © Peter Vanderwarker; © Robert Benson Photography; Rachellynn Schoen


Awards

  • 2009Boston Society of Architects, Higher Education Award, Award for Design Excellence
  • 2008Boston Society of Architects, Citation for Design

Publications & Conferences