Brandeis University Carl J. Shapiro Science Center


Waltham, MA / United States


2009 Phase 1

Total Square Footage

155,000 GSF New
40,000 GSF Renovation


Biochemistry, Biology, Chemistry, Genomics, Physics, NMR, Teaching Labs

The new Carl J. Shapiro Science Center is the cornerstone project in an ambitious expansion and renewal of the sciences at Brandeis University. With 155,000 GSF of new research, teaching and instrumentation space, the building functions as a catalyst for scientific innovation, interdisciplinary discourse and a renewed vibrancy of student and faculty activity by introducing a much needed social organization to the science precinct and knitting the sciences into the fabric of Brandeis’ campus.

A new pedestrian "river" organizes lobbies, multi-story spaces and bridges which interconnect new and existing buildings, encouraging cross-campus movement through the hilltop Science Center. A "petri dish" garden is one of four new landscape spaces that heighten the artificiality of the raised terrace while providing new areas to experience the outdoors.


Photography: © Warren Jagger Photography; Rachellynn Schoen


  • 2011SCUP, Honor Award for District Planning
  • 2011Boston Society of Architects, Higher Education Award Citation
  • 2009AIA/New England, Merit Award
  • 2009Boston Society of Architects, Honor Award for Design Excellence